5 kroků jak zhmotnit nápad v produkt

5 kroků jak zhmotnit nápad v produkt

Máte super nápad na výrobek, ale co teď udělat? Projděte si těchto 5 kroků a uveďte výrobek na trh.

Než začnete o svém nápadu hovořit se všemi okolo, nebo začnete hledat firmu, která by produkt vyrobila, potřebujete jednu klíčovou věc: nápad ochránit.

At už chcete vyrábět, nebo prodat licenci k výrobě jiné firmě, jedinou cestou jak vydělat peníze je svůj nápad si ochránit patentem nebo užitným vzorem Českým/evropským/Americkým. Toto bude klíčový proces pro budoucí úspěch.

5 kroků jak zhmotnit nápad v produkt

Krok 1: Zdokumentujte si nápad

Mít jednoduše myšlenku je bezcenné, je potřeba si dokázat, že má nápad šanci na trhu uspět. Vypište si vše co může i okrajově souviset s nápadem, od samotné podstaty a až po to jak dostat produkt na trh. Toto je první krok k ochraně nápadu před ukradnutím. Možná jste už někdy slyšeli o patentu pro chudé. Kdy si dáte nápad na papír, vložíte do obálky a necháte si ji poslat sami sobě v zapečetěné obálce. Máte pak datum a razítko o tom, kdy nápad vznikl. Je to málo spolehlivé a u soudu by to pravděpodobně neobstálo.

Kupte si poznámkový blok, kde jednotlivé strany nejdou měnit a číslujte si jednotlivé strany. A vepiště si vše tak jak vás to bude napadat.

Krok 2: Udělejte si průzkum

Budete si muset udělat průzkum na vše od právních náležitostí až po obchodní. Ještě před tím, než si požádáte o patent, podívejte se na 2 klíčové věci.

Udělejte si předběžný patentový průzkum
Pokud plánujete ochranu v České republice, mrkněte na www.upv.cz a zjistěte si, co vše už je chráněno. Pokud chcete chránit svůj nápad v USA, mrkněte se na www.uspto.gov, kde si můžete udělat patentovou rešerši.

Udělejte si průzkum trhu
Jasně, spousta lidí v okolí vám říká, že ten nový kohoutek do sprchy je super, ale opravdu by si ho koupili? Více než 95% všech patentů nevydělá ani korunu. Dříve než budete investovat spoustu času a peněz, zjistěte kolik lidí by si výrobek skutečně koupilo za danou cenu a zda v dané ceně máte náklady na výrobu, distribuci a zisk.

5 kroků jak zhmotnit nápad v produkt

Krok 3: Udělejte si prototyp

Model vašeho nápadu je skvělá věc, do které zhmotníte všechny vaše dosavadní poznámky. Osaháte si design, velikost, povrh a můžete jej ukázat potenciálním investorům. Nežádejte o patent, dokud nebudete mít prototyp hotový. Téměř vždy najdete oblasti, které se zlepší a změní. Podaný patent by tak byl na zcela jiný výrobek, než který nakonec budete vyrábět.

Zde je pár obecných pravidel pro prototypy

  1. Začněte nákresem. Než se pustíte do výroby prototypu, udělejte si ke všemu obrázky.
  2. Využijte elektronického 3D modelování
  3. Když budete spokojeni s 3D návrhem, pusťte se do výroby funkčního prototypu. Prototyp bude stát spiustu peněz a času. Pokud je váš nový nápad velikosti ropné rafinerie nebo jiné složitosti, možná se stačí spokojit s počítačovou simulací.

Krok 4: Požádejte o patent

Teď když už máte hotový design a ověřenou funkčnost, je konečně čas požádat o patent. Můžete si vybrat ze dvou variant patentu a nebo užitného/průmyslového vzoru nebo jen ochranné známky. Žádost si můžete vyplnit sami, doporučuji ale využít patentových kanceláří, které vám mohou ušetřit spoustu času a dát cenné rady a zkušenosti. Pokud je váš nápad tak úžasný, bylo by dobré aby patentovou ochranu popsal někdo neprůstřelně a vy jste se vyvarovali budoucích problémů. Spousta kanceláří se specializuje na nějaké oblasti – SW, stroje atd. Nechejte si udělat cenovou nabídku i od malých kanceláří, možná bude místní firma za podstatně nižší cenu, než mezinárodní poradce.

Krok 5: Pusťte se do prodejů.

Teď je čas popřemýšlet nad tím, jak nejlépe uvést výrobek na trh. Napište si business plán. Jak budete generovat příjmy? Kde se bude produkt vyrábět? Prodat nápad nějakému výrobci nebo velkoprodejci? Pak můžete dostávat dividendy ve výši 2%-5% z prodaného množství. Tato částka se může zdát jako velmi nízká a chtěli by jste více. Vy ale neponesete žádná rizika a náklady s výrobou ani s prodejem na trhu. A dlouhodobě to může vydělat více, než si vše dělat sám.

Je důležité pamatovat na to, že od vzniku nápadu až po vyzvednuté si výrobku na poličce v obchodě může uběhnout opravdu dlouhá doba. U spousty nápadů může jít o roky a teprve za řadu let může být vaše práce zaplacena.